Projekt je zamišljen s ciljem promicanja bicikliranja među studentima

Studentske sekcije zagrebačkog Medicinskog fakulteta pokrenule su projekt “Bicikliranjem do zdravlja” koji se, uz podršku Grada Zagreba, održava svake nedjelje u svibnju u 17 sati na jezeru Jarun, sa željom da se studenti, ali i svi Zagrepčani, potaknu na korištenje bicikla umjesto drugih prijevoznih sredstava.

Okupljanje je u 17 sati kod glavnog ulaza na jezero Jarun (Hrgovići), a biciklira se 30 minuta.

Projekt “Bicikliranjem do zdravlja” zamišljen je kao javnozdravstvena intervencija s ciljem promicanja bicikliranja, prvenstveno među studentskom populacijom, ali je želja obuhvatiti i što veći broj građana, istaknuo je u priopćenju pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

Pokrenimo mlade

Ističe kako se bicikliranje pokazalo kao učinkovita sportska aktivnost koja može zamijeniti korištenje automobila i javnog prijevoza. U želji da se studenti potaknu na korištenje bicikla umjesto drugih prijevoznih sredstava organizira se, svake nedjelje tijekom svibnja, okupljanje u poslijepodnevnim satima na jezeru Jarun te zajednička vožnja biciklom unaprijed dogovorene rute.

Potvrde za sudjelovanje skupljaju se u obliku štambilja za svaki dolazak, a sudionici koji budu sudjelovali sve četiri nedjelje bit će nagrađeni jednom od nagrada sponzora. Za studente prve i druge godine Medicinskog fakulteta u Zagrebu bicikliranje je predviđeno kao moguća zamjena za nastavu tjelesne i zdravstvene kulture.

Prije bicikliranja, Sindikat biciklista održava edukativno predavanje o sigurnom kretanju biciklom kroz promet u Zagrebu kako bi se svi sudionici upoznali sa zakonima vezanim uz bicikliranje.

Drugu nedjelju provođenja projekta, 12. svibnja, pridružit će im se i EMSA Zagreb koja će u sklopu Bolnice za medvjediće pripremiti radionice za djecu.

Posljednju nedjelju, 26. svibnja, uz bicikliranje će biti organizirana i antropometrijska mjerenja (tjelesna masa, indeks tjelesne mase (ITM), postotak masnog i mišićnog tkiva, visceralna mast) te savjetovanje, a studenti Biciklističke sekcije KSET-a će besplatno pregledavati i popravljati bicikle sudionika.

Izvor / preuzeto s rtl.hr